Als dierenoppas of hondenuitlater op Petbnb, wordt ervan uitgegaan dat je je eigen bedrijfje runt via het Petbnb-platform. Dat betekent dat je elk jaar verantwoordelijk bent om je inkomsten op Petbnb in je belastingaangifte aan te geven en dat je mogelijke belastingen op je inkomsten dient te betalen. 

We weten dat belastingaangiftes niet bepaald eenvoudig zijn. We kunnen je helpen met basisinformatie en hulpmiddelen om je aangifte correct in te vullen.

Opmerking: Petbnb kan geen belastingadvies geven. We raden je aan om contact op te nemen met een belastingadviseur als je specifieke vragen hebt, belastingadvies nodig hebt of twijfelt over je specifieke situatie.

 

Wat is DAC7? 


DAC7 is een richtlijn van de Europese Unie die op 1 januari 2023 van kracht is geworden. Die nieuwe richtlijn vereist dat online platformen, zoals Petbnb, belastinggegevens verzamelen en rapporteren over de serviceverleners die inkomsten genereren via het platform. Voor Petbnb betekent die richtlijn dat we door de EU verplicht zijn om aanvullende belastinggegevens van je te verzamelen als je een oppasser bent en woont in een land dat lid is van de Europese Unie. We zijn ook verplicht om die belastinggegevens samen met je inkomsten van het betreffende jaar door te geven aan het land waar je woont. 

Als gevolg van DAC7 is Petbnb verantwoordelijk om informatie over je activiteiten op het Petbnb platform door te geven. Deze richtlijn geldt in de hele EU voor alle online platformen met verkopers die in de EU wonen. Het is dan ook mogelijk dat je soortgelijke verzoeken en meldingen krijgt als je actief bent op andere online platformen in de EU. 


Hoe is dit op mij van toepassing?


Voor 2023 is DAC7 op jou van toepassing als je aan alle drie onderstaande vereisten voldoet: 

 • Je bent in 2023 oppasser geworden op Petbnb.

 • Je woont in een land dat lid is van de Europese Unie.

 • Je hebt een boeking op Petbnb voltooid in 2023.

Vanaf 2024 wordt DAC7 uitgebreid en op jou van toepassing als je aan beide onderstaande vereisten voldoet:

 • Je woont in een land dat lid is van de Europese Unie.

 • Je hebt in het betreffende kalenderjaar een boeking op Petbnb voltooid


Welke gegevens worden doorgegeven aan het land waar ik woon? 


Voor DAC7 moeten we de volgende gegevens verzamelen en doorgeven aan het land waar je woont.

Door jou verstrekte gegevens:

 • Juridische naam 

 • Adres van de hoofdverblijfplaats

 • Land waar je inwoner van bent (er wordt aangenomen dat dit het land van je hoofdadres is, tenzij je een ander adres aangeeft)

 • CRIB-nummer (of zakelijk belastingnummer als je actief bent als geregistreerd bedrijf op Petbnb)

 • Geboortedatum (niet van toepassing voor geregistreerde bedrijven op Petbnb)

 • Btw-nummer (alleen van toepassing als je btw-geregistreerd bent en een nummer hebt gekregen)


Informatie verstrekt door Petbnb:

 • Bedragen die je hebt verdiend voor boekingen die je hebt voltooid tijdens elk kwartaal van het kalenderjaar en het aantal boekingen

 • Eventuele kosten die worden ingehouden op het bedrag dat elk kwartaal aan je wordt betaald (inclusief de servicekosten die Petbnb in rekening brengt)

 

Waar zie ik de DAC7-informatie die Petbnb doorgeeft?


Petbnb zal je uiterlijk op 31 januari na het betreffende kalenderjaar een elektronisch overzicht bezorgen van de belastinggegevens die we aan het land waar je woont hebben verstrekt. Je hoeft niets te doen wanneer je dat overzicht ontvangt, maar het kan een nuttig hulpmiddel zijn bij het voorbereiden van je belastingaangifte.

Naarmate het einde van het jaar nadert, zullen we dit artikel bijwerken met aanvullende informatie over hoe je je gegevens kunt bekijken. Heb je nog vragen? Stel je vraag via het contactformulier en we proberen je zo snel mogelijk te helpen.